Helyi nevezetességek
        Keresse fel a történelmi emlékekben gazdag Abda község emlékhelyeit!

Radnóti Miklós emlékműve

Radnóti Miklós emlékműve

Az út melletti töltésen, nyírfaliget közepén, a Rábca töltés aljában, a költű munkaszolgálatos társaival együtt 1944-ben történt kivégzésének színhelyén áll a magyar irodalom kimagasló alakjának fakerítéssel kör ülvett emlékműve.
Később itt találták meg egy tömeg sírban - ruhája zsebében fellelvén utolsó verseit - a költő holttestét.Radnóti Miklós szobra

Radnóti Miklós szobra

1980-ban állították. Melocco Miklós alkotása. A költőt a közelben végezték ki 21 munkaszolgálatos társával együtt a németek.

 

 


Római katolikus templom

Római katolikus templom

Műemlék jellegű, klasszicista stílusú templom. Berendezése 1840 körüli mellékoltárokból, szó székből és padokból áll. A falfestményeket (secco) Samodai József készítette (befejezte Hertay Mária). A templom előterében Mária-szobor, l. világháborús emlékmű és ll. világháborús emlékmű látható.


Nepomuki Szent János-szobor

Nepomuki Szent János-szobor

A hidak védőszentjének barokk szobra eredetileg a Rábca folyó hídjánál állott. Az 1831-es egyházlátogatási jegyzőkönyv feljegyzése szerint a szobor fenntartója a község volt. A győri káptalan 1853-ban saját költségén felújította. A szobor a Rábca szabályozásakor (1886-93) a hullámtérbe került, ahonnan 1901-ben a győri káptalan áthelyezte birtokára, az abdai majori út mellé. Az 1950-es években a szobrot ledöntötték.
A község Önkormányzata a szobrot helyreállítatta, és a templom mögötti parkban került felállításra, ahol 1992. augusztus 20-án Bindes Pál győri kanonok felszentelte. A szobrot helyreállította: Lőcsei József pomázi restaurátor.


Emlékkápolna

Emlékkápolna

A falu régi helyét őrzi. Előtte gránitoszlop emlékmű áll, az elesett szabadságharcos hősök tiszteletére. 1849. június 28-án a Pöltenberg hadtestéhez tartozó „Kossuth” honvédzászlóalj védelmezte az abdai átkelőt. Az ütközetnél állítólag a fiatal Ferenc József császár is jelen volt. A közelben találták meg a múlt század végén az elhantolt katonatetemeket.Rákóczi-emlékmű

Rákóczi-emlékmű

A hagyomány szerint az 1701-ben fogságba hurcolt ll. Rákóczi Ferencet az abdai hídnál a Rábca partján halászó katona egy harcsával ajándékozta meg. A fogoly Rákóczi a halat, szabadságát visszaadva, visszadobta a vízbe. E jelenetet őrzi az 1940-es évek elején készült művészi dombormű.

 

Fizessen bankkártyával!

Fizessen bankkártyával

Megközelítés

Magyarország fővárosától, Budapesttől 120 km-re a szigetköz bejáratánál, Győrtől 6 km-re az 1-es főúton Hegyeshalom felé található Abda.
Tovább >>Nagyobb térképre váltás

Kövess minket!

facebook twitter

Galéria

Főoldal | Rólunk | Házirend | Áraink | Albérlet | Wellness ajánlatunk | Szállásfoglalás | Galéria | Kapcsolat